BLOG

Bayramda yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireyler normalden fazla besin tüketimine meyilli olurlar. Ancak bayramda 2 -3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile bu 2-3 gün sonunda, tartıda bir sürpriz ile karşılaşabilirler. Bu nedenle az kaçamaklı bol dengeli olmanız önemlidir.

Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir.

Gün içerisinde az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır.

Ramazan bayramını sağlıklı geçirebilmek için;

  • En önemli öğün olan kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Ama abartmayın J
  • Su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 2- 2,5 litre su tüketmeye çalışılmalıdır.
  • Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günlük içeceğiniz çay miktarı 4-5 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemelidir. Mümkünse 2-3 fincan yeşil çay veya diğer bitki çayları tercih edilmelidir.
  • Şerbetli ve hamurlu tatlı yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bir dilim baklavanın= 250 kaloriye eşdeğer olduğu unutulmamalıdır.
  • Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olacaktır.
  • Bayramda en doğru tatlı seçimi; 1 kase sütlü tatlı veya 1 dilim baklava veya 3 top dondurma veya 40 gr bitter çikolatadan birisidir ve bayram süresince sadece 1 gün tercih edilmelidir.
  • Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Böyle yaparak, midenin yanında gözün doymasını da sağlamış olur. (Normalden küçük tabaklar da yardım eder).
  • Et tüketiminin arttığı öğünlerin kalori değerini düşürmek, sindirime yardımcı olmak için mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat etmeli, yağsız etleri ızgara, haşlama veya fırında pişirerek pilav, makarna, ekmek eşliğinde yemekten çok sebze veya salatalarla tüketmelisiniz.
  • Bayram ile birlikte yeniden tüketilmeye başlanılan alkol miktarında dikkatli olmak, hem kalori alımı hem de karaciğer sağlığı için önemlidir. Kadınlar için haftada 1 kez 1 kadeh seçimi yapılabilir.
  • Fiziksel aktivitenin önemi unutulmalı haftanın minimum 3-4 günü 1 saatlik yürüyüşler yapılmalıdır.

Sağlık ve mutlu bayramlar geçirmeniz dileğiyle…